Pravila


Igra temelji na "fair playu". Igralca sta hkrati tudi sodnika in upoštevata ATP pravila. Vsak igralec igra z vsakim igralcem po enkrat v sezoni. Igra se na dva dobljena niza. Za zmago v dveh nizih zmagovalec prejme 3 točke, za zmago z 2:1 po podaljšani igri (igra se do deset na dve razliki) prav tako 3 točke, za poraz 1:2 po podaljšani igri poraženec prejme 1 točko in za poraz v dveh nizih 0 točk. V obeh nizih se igra podaljšana igra (tie break) do 7 (na dve razliki; Masters ATP pravila), v primeru rezultata 1:1 v nizih pa tie break do 10 na dve razliki (match tie break).

Zmagovalec je dolžan javiti rezultat preko sms sporočila (041 769 739 - Gorazd, 041 367 472 - Dejan) ali preko maila (gorazd.gec@hotmail.com, tenis.murko@gmail.com).

Zmagovalec sezone je tisti igralec, ki zbere največ točk. Za končno uvrstitev šteje večje število točk. V primeru enakega števila točk dveh ai več igralcev, se vrstni red določi po naslednjih kriterijih:

  1. večje število zmag;
  2. večja razlika v nizih;
  3. večje število dobljenih nizov;
  4. večja razlika v igrah (gemih);
  5. večje število dobljenih iger (gemov);
  6. žreb.

Če eden od tekmovalcev preda tekmo (poškodba, oprema, ...), se tekma registrira v korist nasprotnika, a se upošteva morebitni dobljeni niz, ki ga je do tedaj osvojil poraženec.

Tekme lige se igrajo po objavljenem razporedu. Lahko pa se igrajo tudi pred kola, če se tekmeca strinjata, termin in lokacijo igranja pa tekmeca sporazumno določita. Igra se na peščeni podlagi, razen v primeru dežja, ko se tekma lahko odigra v dvorani. V primeru dežja se tekma prestavi na drug termin, tega organizira organizator ali tekmeca sama. V kolikor eden od tekmovalcev zamudi 15 minut ali več, lahko nasprotnik odreče igranje ter se tekma registrira v njegovo korist z 2:0. V primeru da se tekma prekine zaradi razumnega razloga, se dvoboj nadaljuje pri rezultatu, kjer sta tekmovalca končala. Za termin se dogovorita sporazumno in obvestita vodstvo lige. To ne velja v primeru poškodbe enega izmed igralcev. Vsak igralec mora v primeru spornih situacij (zamujanje, nešportna igra ipd.) o tem obvestiti vodstvo lige. V primeru, da eden od tekmecev ne more igrati tekme v danem razporedu:

  • je dolžan obvestiti svojega tekmeca in organizatorja, v kolikor tega ne stori, se beleži rezultat 6:0, 6:0 in odvzem ene točke. Tekma se lahko odpove 24 ur pred začetkom. Upoštevajo se tudi izredni primeri;
  • dolžan je v 7 dneh organizirati tekmo, v kolikor je ne, se beleži rezultat 6:0, 6:0 za nasprotnika.

Ogrevanje je omejeno na 10 minut. V kolikor se dvoboj ne konča v roku dveh ur, ga morata dokončati najkasneje v roku 7 dni. Če naslednja ura ni na voljo, se prav tako dogovorita za dokončanje tekme kakšen drug dan, a najkasneje v roku 7 dni. Uradna žogica lige je Tecnifibre Club. V primeru hujše poškodbe ali izstopa iz lige:

  • vračila denarja ni;
  • igralca, ki izstopi iz lige ali se poškoduje, lahko nadomesti drugi igralec. Novi igralec pa igra z njegovimi rezultati. Če ni zamenjave za igralca, se rezultati brišejo, razen v primeru, da ima igralec že odigranih ¾ tekem, ostale tekme pa se beležijo z 6:0, 6:0.

V primeru, da igralec ne upošteva pravil lige, se igralca izključi iz lige, vračila denarja ni.

Vsa zgoraj napisana pravila se lahko sproti dopolnjujejo glede na razvoj lige.

Nazaj